ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ЯК СКЛАДОВА САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ У РЕМІСІЇ ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Автор(и)

  • Ганна Анатолівна Шаповалова Національний університет фізичного виховання і спорту України https://orcid.org/0009-0001-8930-2325
  • Анна Сергіївна Бойко Національний університет фізичного виховання і спорту України https://orcid.org/0000-0003-4742-1585

DOI:

https://doi.org/10.32782/pub.health.2024.1.24

Ключові слова:

діти, фізична терапія, санаторно-курортна реабілітація, онкологічні захворювання, ремісія

Анотація

Актуальність. Фізична терапія (ФТ) – самостійна науково-практична дисципліна, спрямована на відновлення зниженого рівня здоров’я шляхом запобігання прогресуванню наявного захворювання, заміщення втрачених функцій і повернення працездатності засобами фізичної культури з використанням цілющих природних факторів. Найбільш характерною особливістю методу ФТ є використання суворо дозованих фізичних вправ, які направлені на оздоровлення і зміцнення всього організму хворого. Мета. Узагальнення результатів досліджень щодо використання ФТ у процесі санаторно-курортної реабілітації дітей у ремісії онкологічних захворювань. Матеріали і методи. Бібліометричні, аналітичні. Результати дослідження. Як показав аналіз даних літератури та результатів власних досліджень, найбільш оптимальним є застосування ФТ для дітей у періоді ремісії онкологічних захворювань з супутніми неревматичними кардіоміопатіями, вегетативно-судинною дисфункцією, астеноневротичним синдромом, захворюваннями органів дихання. З метою полегшення роботи серця для дітей з неревматичними кардіоміопатіями можуть бути використані фізичні вправи із швидким зниженням ступеню функціонального напруження серцевого м`язу. «Розсіювання» навантаження на великі м`язи тулуба та кінцівок полягає у чергуванні виконання вправ для рук з вправами для ніг та тулуба, не повторюючи кожну вправу більше 3–4 рази. ФТ для дітей у періоді ремісії онкологічних захворювань з супутньою вегетативно-судинною дисфункцією з підвищеною реактивністю судин має на меті поліпшення регуляції серцево-судинної системи шляхом виконання вправ, які сприяють тренуванню регіонарних гемодинамічних реакцій. ФТ для дітей у періоді ремісії онкологічних захворювань з проявами астеноневротичного синдрому передбачають використання засобів емоційного впливу, поступове тренування різних м`язових груп «на витривалість» за умов дозованого використання фізичних навантажень, що не призводять до стану граничного стомлення, широке використання елементів гри та загартовування у вигляді водних процедур, повітряних ванн. ФТ для дітей у періоді ремісії онкологічних захворювань з супутніми захворюваннями органів дихання полягає у тому, що при виконанні циклічних вправ рекомендується узгоджувати дихання з рухами тіла. При повільному темпі на кожний дихальний цикл робиться 6–8 рухів: 3–4 на вдох і 3–4 на видих. При швидкій роботі під час одного дихального циклу можна зробити лише 2–4 кроки. Висновок. Слід вважати цілком обґрунтованим використання ФТ у процесі санаторно-курортної реабілітації дітей у ремісії онкологічних захворювань, особливо у дітей з неревматичними кардіоміопатіями, з синдромом вегетативно-судинної дисфункції, з астеноневротичним синдромом, з захворюваннями органів дихання.

Посилання

Бабов К.Д., Поберська В.А. Реабілітація дітей з онкогематологічними захворюваннями в санаторно-курортних умовах: посібник. Одеса: Орtіmum. 2010. 160 с.

Шмакова І. П., Шаповалова Г. А., Уманський Д. О. Природні та преформовані фізичні фактори як складова комплексної програми санаторно-курортної реабілітації дітей у періоді ремісії онкологічних захворювань (Огляд літератури та результати власних досліджень). Вісник медичних і біологічних досліджень. 2021. №1. 152–160.

Лікувальна фізкультура в санаторно-курортних закладах. За ред. Л.І. Фісенко. К.: Купріянова, 2005. 280 с.

Smuder A. J, Kavazis A.N., Min K., Powers S.K. Exercise protects against doxorubicin-induced oxidative stress and proteolesis in skeletan muscle. J. Appl. Phisiol. 2011. V. 110(4). P. 935–942.

Воропаєв Д.С., Єжова О.О. Основи фізичної реабілітації (загальна характеристика засобів фізичної реабілітації). Навчальний посібник. Суми. Сумський державний університет. 2019. 72 с.

Кравець О. М., Рябєв А. А. Конспект лекцій з дисципліни «Курортологія» (для студентів усіх форм навчання напрямів підготовки. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2016. 102 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-31

Номер

Розділ

Статті