ДОСЛІДЖЕННЯ НЕГАТИВНИХ ПСИХІЧНИХ СТАНІВ У ЖІНОК У ПЕРІОД ВАГІТНОСТІ

Автор(и)

  • Анна Юріївна Гільман
  • Катерина Вікторівна Мазяр

DOI:

https://doi.org/10.32782/pub.health.2022.2.3

Ключові слова:

вагітність, психічні стани, фрустрація, агресивність, тривожність, ригідність, депресія, стрес

Анотація

У статті розглянуто прояви негативних психічних станів у жінок у період вагітності. Описано емпіричне дослідження негативних психічних станів у жінок віком від 18 до 25 років у період вагітності. Охарактеризовано фактори, що детермінують тривожність у вагітних жінок. Визначено, що психічні стани у жінок у період вагітності характеризуються складністю, інтегративністю, цілісністю, поліфункціональністю та поліструктурністю. Їх виникнення спричинене особливостями суб’єкт-ситуаційної взаємодії жінок, що зумовлена її смисловою системою та конкретною психологічною ситуацією, у зв’язку із чим їм характерна тривога, стрес та депресія. З’ясовано, що для жінок (віком 18–25 років) у період вагітності зазвичай характерний високий рівень фрустрації та тривожності, середній рівень агресивності та високий рівень ригідності, що вказує на емоційне негативно насичене переживання молодих осіб у період вагітності щодо виношування дитини та подальших пологів. У статті визначено та проаналізовано, що для вагітних жінок із помірною та вираженою депресією притаманна розгубленість, нестійкість уваги, відчуття безпорадності, нерозуміння простих ситуацій та змін свого психічного стану. Для обох груп жінок характерним є такий негативний стан, як тривога, незрозуміле відчуття зростаючої небезпеки, передчуття катастрофи, напружене очікування трагічного результату. Тривога супроводжується руховим збудженням, тривожними вигуками, перебільшеними виразними актами тощо. Для вагітних жінок з легкою депресією характерний стан дисфорії. Розроблено практичні рекомендації щодо психопрофілактики депресії під час вагітності.

Посилання

Астахов В.М. Психологическое сопровождение беременных в современных условиях. Здоровье женщины. 2014. № 4 (90). С. 58–61.

Білий Є.Є., Грищенко В.М., Хаймах К.І. Стан репродуктивного здоров’я жіночого населення України. Збірник матеріалів науково-практичної конференції студентів, молодих вчених та лікарів KHIASM Kharkiv International Annual Sceintific Meeting. 30–31 травня 2019. Харків. С. 45.

Брутман В.И. «Девиантное материнское поведение». Московский психотерапевтический журнал. № 4. 1996 г. C. 26.

Захаров А.И. Влияние эмоционального стресса матери на течение беременности и родов. Сборник материалов конференции «Перинатальная психология и родовспоможение». Санкт-Петербург. 1997. C. 54.

Ильин Е.П. Эмоции и чувства. 2-е изд. Санкт-Петербург : Питер, 2008. 783 с.

Коваленко Н.П. Психологические особенности и коррекция эмоционального состояния женщины в период беременности и родов : автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата психологических наук. Санкт-Петербург. 1998. 378 с.

Люсин Д.В. Эмоциональная регуляция когнитивных процессов. Когнитивная психология : учебник для вузов. Москва : ПЭР СЭ, 2002. С. 333–346.

Могілевкіна І.О., Бабенко О.М., Карасьова О.В. Депресивні стани під час вагітності та в післяпологовому періоді. Педіатрія, акушерство та гінекологія. 2016. № 2. С. 133–139.

Нікогосян Л.Р. Принципи організації психопрофілактичних заходів у вагітних жінок. 15-й міжн. мед. конгрес студентів та молодих вчених. Тернопіль : ТДМА, 2011. С. 181.

Прокопенко А.В. Психологічна готовність до материнства як психогігієнічна умова усвідомленої вагітності. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Психологія і педагогіка. 2013. Вип. 22. С. 156–159.

Психосоматические аспекты беременности. Социальная и клиническая психиатрия. 1995. № 4. С. 17–22.

Шалимова Г.А. Психодиагностика эмоциональной сферы личности : практическое пособие. Москва : АРКТИ, 2006. 232 с.

Шрамко І.А. Ставлення жінок до власного життя в умовах вагітності. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Психологічні науки». Херсон : Гельветика, 2018. Вип. 4. С. 233–240.

Юрченко В.М. Психічні стани людини: системний опис : монографія. Рівне, 2006. 574 с.

Frolova T.V., Lazurenko V.V., Pasiyeshvili N.M., Amash A.G., Bilyi Ye.Ye., Stenkova N.F. Placental Dysfunction: health status, nutritional status and mineral profile of a mother-child pair. Wiadomosci lekarskie. Warsaw, Poland : 1960. 2020. 73 (1). P. 95–98.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-01

Номер

Розділ

Статті