ЕКОЛОГІЧНО-ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД У МІЖГІРСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • Емілія Сергіївна Бандура

DOI:

https://doi.org/10.32782/pub.health.2022.2.1

Ключові слова:

антропогенне забруднення, відкриті водоймища, показники якості

Анотація

Актуальність. Надмірне антропогенне навантаження на водні структури та їх виснаження привело до критичного зменшення самовідтворюючих можливостей річок, до значного забруднення водних ресурсів стічними водами (здебільшого і без знезараження) від населених пунктів, сільськогосподарських об’єктів тощо. Мета дослідження полягає у проведенні еколого-гігієнічної оцінки якості поверхневих вод Міжгірського району. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети використовувались методи: описового, ретроспективного і порівняльного аналізу, математично-статистичний. Висновки. У Міжгірському районі Закарпатської області екологічно-гігієнічний стан поверхневих водоймищ можна вважати задовільним. Стан питної води вважається задовільним в основному лише після подачі в мережу. Вирішення питань з очищення відкритих водойм від забруднення повинні стати пріоритетними не лише на районному, а на обласному та державному рівнях.

Посилання

Водні ресурси України як основа сталого розвитку держави. Вісник. Вип. 5. С. 164–174.

Інтернет-ресурс. URL: http://dea.edu.ua/img/source/Book/4.pdf.

Природні ресурси Закарпаття / Поп С.С. Ужгород : ТОВ «СПЕКТРАЛЬ», 2002. C. 297.

Осійський Е.Й. Стан використання водних ресурсів Закарпаття.

ДСТУ ISO 5667-2001 Ч 6. Настанови щодо відбирання проб води з річок та інших водотоків. Ч. 3. Настанови щодо зберігання та поводження з пробами.

Станкевич В.В. Державні санітарні правила і норми.

Директива Ради 75/440/ЄЕС від 16 червня 1975 року щодо якості, необхідної для поверхневої води, призначеної для забору питної води в державах-членах. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX%3A31975L0440.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-01

Номер

Розділ

Статті