ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ І МЕТОДІВ ПРОФІЛАКТИКИ ОЖИРІННЯ У СТУДЕНТІВ НАУ «ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pub.health.2022.2.8

Ключові слова:

ожиріння, індекс маси тіла, надмірна вага, фактори ризику

Анотація

Актуальність. Ожиріння є одним із факторів ризику розвитку серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, безпліддя. У зв’язку зі зменшенням рухової активності, споживанням шкідливої їж молодь усе частіше потерпає від ожиріння. Тому потрібно звернути на цю проблему особливу увагу. Метою роботи є вивчення факторів ризику та методів профілактики ожиріння серед студентів Національного університету «Острозька академія» за даними анкетного опитування. Матеріали і методи. Використовувались такі методи, як статистичний, анкетування, аналітичний, описовий, математичний. Матеріалами слугували вітчизняні та зарубіжні джерела та власні результати дослідження. Результати. За допомогою проведеного опитування було розраховано середнє значення ваги студентів, яка становить 61,3 кг, та середнє значення зросту студентів, що становить 169 см. Розрахувавши індекс маси тіла студентів, ми з’ясували, що недостатню вагу мають 53 опитаних нами студенти, нормальну масу тіла мають 190 студентів, надлишкова маса тіла виявилась у 23 студентів, 3 студенти мають ожиріння І ступеня та 1 студент має ожиріння ІІ ступеня. Ожиріння ІІІ ступеня серед студентів, які брали участь в опитуванні, не виявилося. Найбільше впливають на розвиток ожиріння такі фактори: недостатня фізична активність, відсоток студентів, які взагалі не займаються спортом становить 21,3; неправильне харчування, оскільки тільки 2,6% студентів харчуються правильно; наявність шкідливих звичок у 41,1% студентів, найбільший відсоток становить вживання алкоголю – 51% студентів, а також куріння та ігроманія, що становить 21% та 24% відповідно. Висновки. Ожиріння є актуальним питанням для студентів Національного університету «Острозька академія», особливо в контексті наявності шкідливих звичок. Тому впровадження методів профілактики ожиріння на всіх рівнях є вкрай необхідним.

Посилання

Біловол О.М. Ожиріння в практиці кардіолога та ендокринолога : монографія / О.М. Біловол, О.М. Ковальова, С.С. Попова, О.Б. Тверетінов. Тернопіль : ТДМУ «Укрмедкнига», 2009. 620 с.

Корзун В.Н., Гаркуша С.Л., Гайдук М.В., Болохнова Т.В., Деркач А.В., Котикович Ю.С. Профілактика та лікування ожиріння як основної складової частини метаболічного синдрому у населення. Проблеми старіння і довголіття. Київ, 2015. № 3–4. С. 408–419.

Основи внутрішньої медицини. І том : підручник / за ред. В.Г. Передерія, С.М. Ткача. Вінниця : Нова книга, 2009. 640 с.

Інформаційний бюлетень № 311. Ожиріння та надмірна вага. Центр Громадського здоров’я. URL: https://cloud.phc.org.ua/index.php/apps/onlyoffice/s/6BrQDQbAZbzSQxt?fileId=9560.

Індекс маси тіла. Всесвітня організація охорони здоров’я. URL: http://www.euro.who.int/en/health-topics/diseaseprevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi.

Ожиріння – проблема сучасності. Чернівецький обласний центр здоров’я. URL: https://www.medcv.gov.ua/archives/25773.

Патофізіологічні передумови виникнення ожиріння. Внутрішня медицина. URL: http://www.mif-ua.com/archive/article/10363.

Чим загрожує ожиріння. Клініка Медіком. URL: https://medikom.ua/chem-grozit-ozhirenie/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-01

Номер

Розділ

Статті