Імплементація типового статуту територіальної громади як інструменту врегулю- вання діяльності органів місцевого самоврядування в Україні - Дробуш, І. В.; Бевз, Т. С. (Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право», 2025)
Статут територіальної громади відіграє ключову роль у діяльності органів місцевого самоврядування, оскільки він є основним локальним нормативно-правовим актом громади, який установлює правила, норми та процедури, яких мають дотримуватися органи управління, що надає правової визначеності та стабільності їхній роботі. У статуті визначаються структура органів місцевого самоврядування, їхні повноваження, взаємодія одного з одним, а також порядок формування та функціонування виконавчих органів. Це дозволяє забезпечити ефективну організацію роботи на місцевому рівні. Статут окреслює форми та механізми взаємодії між органами місцевого самоврядування та мешканцями громади, що охоплює питання участі громадян в ухваленні рішень, доступу до інформації, можливості проведення місцевих референдумів та інших форм безпосередньої демократії. У статуті можуть бути прописані основні принципи формування та використання бюджету громади, що дозволяє органам місцевого самоврядування планувати фінансову діяльність та забезпечувати раціональне використання ресурсів, а також передбачає процедури контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, включаючи звітування перед громадою, аудит, інші механізми підзвітності. Отже, статут територіальної громади є базовим документом, який регулює діяльність органів місцевого самоврядування, забезпечує правову основу їхньої роботи, а також установлює механізми взаємодії із громадою, забезпечує баланс між владою та населенням. У науковій статті здійснено аналіз поточного законодавства та визначення необхідності стандартизації статутів територіальних громад в Україні. У статті досліджується досвід інших країн у галузі стандартизації статутів муніципалітетів. Обговорюються проблеми, що виникають у зв’язку з відсутністю типового статуту, та їхній вплив на функціонування територіальних громад. Висвітлюються переваги затвердження типового статуту для забезпечення єдності та стабільності місцевого управління. Також у статті розглядаються пропозиції щодо вдосконалення законодавства з метою впровадження типового статуту територіальних громад. Загалом, у статті аргументовано відзначено важливість стандартизації та її вплив на розвиток місцевого самоврядування в Україні.