Практика реалізації законодавства України щодо забезпечення здорових і безпечних умов життя - Блащук, Т. В. (Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право», 2025)
У статті аналізується реалізація законодавства України щодо забезпечення здорових і безпечних умов життя громадян, з акцентом на охороні здоров’я й екологічній безпеці. Огляд основних законів, як-от Конституція України, яка проголошує життя і здоров’я людини найвищою соціальною цінністю, Кодекс цивільного захисту України, що визначає правові основи захисту населення від надзвичайних ситуацій, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища», є ключовим елементом дослідження. Особлива увага приділяється Закону України «Про систему громадського здоров’я», ухваленому у 2023 році, який відповідає сучасним викликам у сфері охорони здоров’я, включаючи пандемію COVID-19. У статті також розглянуто проблеми, пов’язані з дотриманням законодавства, як-от неналежна якість доказової бази, що ускладнює притягнення порушників до відповідальності, та низька ефективність моніторингу і контролю. Вказується на необхідність адаптації національного законодавства до європейських стандартів і міжнародних угод, як-от Паризька угода, з акцентом на гармонізацію українських норм із директивами Європейського Союзу. Особлива увага приділяється питанням співпраці з міжнародними організаціями, як-от Всесвітня організація охорони здоров’я, для інтеграції глобальних стандартів. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення правової бази та підвищення ефективності правозастосування, включаючи розширення повноважень державних органів, покращення збору й аналізу даних, підвищення кваліфікації фахівців і розвиток інституту громадського контролю. Окремо підкреслюється важливість підвищення прозорості діяльності державних установ через активне залучення громадськості до процесу моніторингу та контролю. Дослідження є корисним для науковців, практиків, представників державних органів, а також для тих, хто опікується інтеграцією міжнародного досвіду в національне законодавство у сфері забезпечення здорових і безпечних умов життя в Україні.